Op 16 september hadden wij de eer om te koken aan boord van een prachtig schip. De opdrachtgever was een schoonmaakbedrijf uit Leeuwarden. Ze wilden graag hun relaties meenemen voor een vaartocht met daarbij lekkere hapjes en drankjes. Het 23 meter lange schip was voorzien van een zeer goed ingerichte keuken met veel afzetruimte. Voor ons altijd handig.
Koken aan boord vergt nog meer voorbereiding
Het achterdek was voorzien van meerdere statafels en een zithoek, en het weer was super. Nadat de Green Egg, het servies en alle ingrediënten aan boord waren konden we beginnen met voorbereiden. Wat voor mij de klus extra bijzonder maakte was dat mijn vrouw hielp in de bediening (ze was nog nooit eerder mee geweest op klus). Ze weet natuurlijk heel goed wat ik doe als chef aan huis. Als klant had ze het concept al meerdere malen gezien. Maar tot een dag meehelpen in de bediening was het nooit gekomen.
De gasten vermaken zich prima en nemen een kijkje in de kombuis
Nadat alle gasten aan boord waren vertrokken we uit Leeuwarden naar Warten om zo koers te zetten richting Eernewoude en de Veenhoop. Hoe de precieze route is geweest durf ik niet te zeggen, want er moest gewoon gewerkt worden. Alle gasten kwamen in de kombuis om kennis te maken voor vertrek, mijn vrouw nog nooit gewerkt als gastvrouw was in haar nopjes. Een vlotte babbel heeft ze wel.
“Wat een topper zeg” die mevrouw in de bediening
Al snel na vertrek begonnen we met het serveren van de eerste amuses. Het weer werd alleen maar beter en mijn vrouw groeide per gang meer in haar rol. In totaal serveerden we 11 gerechten per persoon, waarvan vele van de Big Green Egg. Voordat Kristel nog nooit in de bediening had gewerkt deed ze het echt heel mooi.
Een bekende Fries enterde het schip
Eenmaal in Eernewoude aangekomen kwam er een bekend skûtsje verslaggever aan boord. Deze vertelde een prachtig verhaal over de Friese traditie, het skûtsjesilen. Voor de relaties uit het westen een onbekend fenomeen. De spreker nam nadat wij het hoofdgerecht geserveerd hadden het woord. Alle gasten hadden zich hiervoor verzameld op het achterdek, de wind was gaan liggen, het anker uit het meer was een spiegel en de zon was rijkelijk aanwezig.
Gelukkig hadden we zelf ook even tijd om te relaxen
Het moment dat de verslaggever aan het woord was, was voor mijn vrouw en mij een prachtig moment om te genieten van een lekker glaasje met daarbij een niet vervelend restje vlees van de BBQ. Wat een prachtige dag, bedankt voor de mooie opdracht. En Kristel bedankt voor de samenwerking.