Voor mijn moeder haar 70e verjaardag wilden wij als zussen eens iets anders organiseren dan het standaard schijfje komkommer en worst. Van een collega had ik gehoord over het bestaan van privé koks. Thuiskok Maarssen is bij ons in de regio een bekende cateraar die een dergelijk concept voert.
Via Google kwamen we in contact met thuiskok Klaas Culinair. Klaas noemt zichzelf geen cateraar, want bakken om eten in warm te houden heeft hij niet, en aan buffetten doet hij niet.
Na een kort telefoontje met Klaas is onze interesse gewekt. Helemaal door het feit dat we zelf niets hoeven te doen. Met een beetje kunst en vliegwerk krijgen we 8 personen aan tafel, dat is het minimale aantal couverts waar Klaas voor kookt.
Het concept is vrij simpel. Je geeft van te voren aan wat je niet wilt en dan laat je je verrassen door te chef. Alles wordt voor je geregeld. Het enige wat je hoeft te doen is gasten uitnodigen en je keuken beschikbaar stellen.
Wat niet simpel blijkt bij Klaas zijn aankomst is de uitvoering van het concept. Enorm wat veel spullen moeten er mee gebracht worden. Tafellakens, servetten, bloemen, verzilverde kandelaars, servies, glaswerk, bestek en natuurlijk de ingrediënten.
Thuiskok Maarsen bij u in de keuken om een diner te laten koken?
De tafel wordt gedekt terwijl mijn moeder vanuit haar stoel toekijkt hoe Klaas de regie in de keuken heeft overgenomen. Maar wij als dochters verbieden haar om zich hierin te mengen. Je bent vrij vandaag mam. Met een glas bubbels in de hand en nootjes en olijven op tafel wordt er getoost op deze bijzondere dag.
De geboren Fries die nu in Drenthe woont blijft zijn vaderland trouw. Hij serveert een gerecht met daarin paling gevangen door zijn oude buurjongen. De combinatie met doperwten is wonderschoon voor het oog en een lust om te eten. Heerlijk met warme brioche brood en boerenboter.
Ook het tussengerecht heeft ingrediënten van Friese bodem. Op lage tempratuur gegaarde varkenswang van het Gaasterlands varken. Dit in een saus van appel met calvados en ahornsiroop.
Het hoofdgerecht mocht geen rood vlees zijn van de jubilaris. Om deze reden is gekozen voor een ouderwetse varkenshaas in champignonroomsaus. Wat een klassieker. Eigenlijk best jammer dat deze niet vaker op het menu staat geeft de ambitieuze chef aan. Al is het wel een moeilijk gerecht om juist te garen op locatie. Een perfect werkende heteluchtoven is hiervoor van het grootste belang.
Als nagerecht heerlijke aardbeien op Friese wijze. De verse aardbeien worden met een pepermolen voorzien van een mooie roze peper met daarover een heerlijke anijslikeur van een uit Tsjom afkomstige brouwer. Wederom een lust voor het oog maar ook erg delicaat.
Na afloop van het diner vroegen we ons vervolgens af. we nu decadent gedaan of lekker gegeten en ons zelf laten verwennen? Uit kostenoogpunt is het zeker niet decadent, want de gehanteerde prijzen komen erg overeen met reguliere horeca op dit niveau. Wij vonden het voor herhaling vatbaar en kijken uit naar mam haar 75e verjaardag.