Meer dan 10 jaar geleden startte chef aan huis Klaas met het koken aan huis. Zonder ooit beroepsmatig gewerkt te hebben als kok zei Klaas zijn baan met veel zekerheid en een goed salaris op. Dit om een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Maar wel een toekomst waar hij al jaren van droomde. De horeca was niet nieuw voor Klaas, hij had namelijk al 15 jaar ervaring in de bediening. Dit bij eetcafés maar ook had hij gewerkt bij restaurants die al sinds jaar en dag een Michelin ster hebben. Ook toen was hij altijd al in de keuken te vinden om meer te weten te komen over koken. Eigenlijk was het oorspronkelijk idee om een thuisrestaurant te beginnen bij Klaas thuis, en om daar gasten te ontvangen. Na enig onderzoek was al snel duidelijk dat daar ondanks de kleine schaal wel veel regels bij kwamen kijken.
Van thuisrestaurant naar thuiskok
Het idee om thuis gasten te ontvangen en daar een hoogwaardig diner te serveren kwam daardoor te vervallen. Het plan werd al snel omgegooid, en in plaats van dat Klaas thuis gasten zou ontvangen werd omgebogen naar koken op locatie. We zaten in de staart van de krediet crisis iedereen hield de hand op de knip. Ook dat kwam eigenlijk helemaal niet slecht uit. Want er moest geïnvesteerd worden om nog beter te leren koken en in een mooie website. Voor de website nam Klaas een kennis in handen. Het koken leerde hij door vrijwillig stage te lopen in top restaurants. Klaas zijn kennis van wijnen daar hoefde niet aan gesleuteld te worden. Want Klaas had in de top restaurants waar hij vele jaren werkte als bedieningsmedewerker vele grote wijnen mogen proeven.
De start van de mooiste baan ooit
In het begin was het lastig om de aanvragen binnen te krijgen. Gelukkig werd ik goed geholpen door ambassadeurs in de familie, buren en oud collega’s. Nu tien jaar later is chef aan huis Klaas Culinair op vele bijzondere locatie geweest om te koken. Het probleem van een gebrek aan aanvragen is ook niet meer actueel. Achteraf is hij blij dat de wet en regelgeving zo in elkaar zat dat het lastig was om een thuisrestaurant te starten. Want het koken op locatie heeft hem ontzettend veel moois gebracht. Maar ook had hij het voorrecht vele bijzondere opdrachten te mogen doen. Via Klaas Culinair kwam hij ook met bekende Nederlanders in contact. Mensen die je anders niet zo snel bellen of thuis uitnodigen.
Een chef aan huis kan voor vele gelegenheden
Een kok aan huis inhuren was 10 jaar geleden nog helemaal niet zo bekend als tegenwoordig. Terwijl ik wel eens gelezen heb dat 100 jaar geleden er in Limburg en Brabant al mensen waren die een privé diner aan huis lieten koken door een chef kok. De laatste jaren en vooral sinds corona heeft het koken op locatie een enorme boost gekregen. Door de sluiting van de restaurants konden mensen niet meer uit eten en zochten ze naar andere mogelijkheden. Veel chefs kwamen maart 2020 toen corona voor het eerst van zich liet horen thuis te zitten. Sommige van deze koks hadden al jaren een droom om bij mensen thuis te koken, maar het bedrijf opzetten dat deden ze dan weer niet.
Een chef aan huis op locatie voor een diner kan in heel Nederland
Klaas die al jaren bezig was had ondertussen een hele eigen klantenkring opgebouwd. Deze wisten Klaas goed te vinden voor de meest uiteenlopende gelegenheden. Hier zaten veel klanten bij die periodiek een diner aan huis boekten. Soms met de familie, of voor een etentje op de zaak of met vrienden. Maar ook worden wij door deze klantenkring weer gevraagd om in hun vakantiewoning te koken als ze daar een weekendje verbleven. Een fenomeen wat de laatste jaren echt veel voor is gekomen zijn de 21 diners. Een hype uit Amerika die extreem populair is in de studenten scène.
Kok aan huis Klaas Culinair schiet werkloze chefs te hulp
De chefs die in restaurants en de catering werkten genoten de eerste weken toen ze even op adem konden komen na de drukke decembermaand van 2019. Maar na een paar weken thuiszitten begon het bij de meeste koks al snel te vervelen. Deze mannen hebben een hands on mentaliteit en willen koken, mensen verrassen, experimenteren met nieuwe ingrediënten, stoeien en het gas er op. Ondertussen kwamen bij Klaas Culinair veel kleine aanvragen binnen van mensen die een kleinschalig diner thuis wilden. Er kwamen zoveel aanvragen dat ik de vraag lang niet aankon. Een bevriende chef die ook thuis zat gaf aan wel eens een klusje te willen proberen. Nu 2 jaar werk ik samen met circa 35 chefs aan wie ik regelmatig opdrachten doorzet.
Passie van chef Klaas werkt aanstekelijk
Al meer dan 10 jaar steekt Klaas al zijn ziel en zaligheid in het bedrijf. Met als ultieme doel mensen iedere keer weer een top avond bezorgen. Door de samenwerking met de chefs kookt Klaas steeds minder vaak zelf op locatie. Hetgeen juist zoveel energie geeft. Hoe leuk is het als mensen je voor een 2e keer uitnodigen en je alle vertrouwen geven om die voor hun belangrijke avond weer te mogen verzorgen. Door Klaas zijn aanstekelijke enthousiasme en passie is Klaas Culinair groter geworden dan in aanvang de bedoeling was. Maar de samenwerking met de chefs brengt ook weer bijzondere vriendschappen en gesprekken met zich mee. De klanten die na afloop van een diner bellen en bedanken voor de fantastische chef die ik voor ze geregeld heb. Het is allemaal zo leuk.