Klaas Culinair

Kok aan huis

Bel: 06 23074792
Info aanvragen
  • Diner
  • Walking-Dinner
  • BBQ
  • Prijzen
  • Contact

Het ontstaan van Klaas Culinair

Meer dan 10 jaar geleden startte kok aan huis Klaas met het koken aan huis. Zonder ooit beroepsmatig gewerkt te hebben als kok zei Klaas zijn baan met veel zekerheid en een goed salaris op. Dit om een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Maar wel een toekomst waar hij al jaren van droomde. De horeca was niet nieuw voor Klaas, hij had namelijk al 15 jaar ervaring in de bediening. Dit bij eetcafés maar ook had hij gewerkt bij restaurants die al sinds jaar en dag een Michelin ster hebben. Ook toen was hij altijd al in de keuken te vinden om meer te weten te komen over koken. Eigenlijk was het oorspronkelijk idee om een thuisrestaurant te beginnen bij Klaas thuis, en om daar gasten te ontvangen. Na enig onderzoek was al snel duidelijk dat daar ondanks de kleine schaal wel veel regels bij kwamen kijken. 

Van thuisrestaurant naar thuiskok

Het idee om thuis gasten te ontvangen en daar een hoogwaardig diner te serveren kwam daardoor te vervallen. Het plan werd al snel omgegooid, en in plaats van dat Klaas thuis gasten zou ontvangen werd omgebogen naar koken op locatie. We zaten in de staart van de krediet crisis iedereen hield de hand op de knip. Ook dat kwam eigenlijk helemaal niet slecht uit. Want er moest geïnvesteerd worden om nog beter te leren koken en in een mooie website. Voor de website nam Klaas een kennis in handen. Het koken leerde hij door vrijwillig stage te lopen in top restaurants. Klaas zijn kennis van wijnen daar hoefde niet aan gesleuteld te worden. Want Klaas had in de top restaurants waar hij vele jaren werkte als bedieningsmedewerker vele grote wijnen mogen proeven. 

Een walking dinner op locatie in Frieslan


De start van de mooiste baan ooit

In het begin was het lastig om de aanvragen binnen te krijgen. Gelukkig werd ik goed geholpen door ambassadeurs in de familie, buren en oud collega’s. Nu tien jaar later is chef aan huis Klaas Culinair op vele bijzondere locatie geweest om te koken. Het probleem van een gebrek aan aanvragen is ook niet meer actueel. Achteraf is hij blij dat de wet en regelgeving zo in elkaar zat dat het lastig was om een thuisrestaurant te starten. Want het koken op locatie heeft hem ontzettend veel moois gebracht. Maar ook had hij het voorrecht vele bijzondere opdrachten te mogen doen. Via Klaas Culinair kwam hij ook met bekende Nederlanders in contact. Mensen die je anders niet zo snel bellen of thuis uitnodigen.

Een chef aan huis kan voor vele gelegenheden

Een kok aan huis inhuren was 10 jaar geleden nog helemaal niet zo bekend als tegenwoordig. Terwijl ik wel eens gelezen heb dat 100 jaar geleden er in Limburg en Brabant al mensen waren die een privé diner aan huis lieten koken door een chef kok. De laatste jaren en vooral sinds corona heeft het koken op locatie een enorme boost gekregen. Door de sluiting van de restaurants konden mensen niet meer uit eten en zochten ze naar andere mogelijkheden. Veel chefs kwamen maart 2020 toen corona voor het eerst van zich liet horen thuis te zitten. Sommige van deze koks hadden al jaren een droom om bij mensen thuis te koken, maar het bedrijf opzetten dat deden ze dan weer niet. 

Klaas tijdens een lunch in de tuin

In de begin jaren had ik een roze tafelkleed 🙂 Gelukkig heeft de tijd niet stil gestaan en dekken we tegenwoordig alles met mooi wit linnen.


Een chef aan huis op locatie voor een diner kan in heel Nederland

Klaas die al jaren bezig was had ondertussen een hele eigen klantenkring opgebouwd. Deze wisten Klaas goed te vinden voor de meest uiteenlopende gelegenheden. Hier zaten veel klanten bij die periodiek een diner aan huis boekten. Soms met de familie, of voor een etentje op de zaak of met vrienden. Maar ook worden wij door deze klantenkring weer gevraagd om in hun vakantiewoning te koken als ze daar een weekendje verbleven. Een fenomeen wat de laatste jaren echt veel voor is gekomen zijn de 21 diners. Een hype uit Amerika die extreem populair is in de studenten scène. 

Kok aan huis Klaas Culinair schiet werkloze chefs te hulp

De chefs die in restaurants en de catering werkten genoten de eerste weken toen ze even op adem konden komen na de drukke decembermaand van 2019. Maar na een paar weken thuiszitten begon het bij de meeste koks al snel te vervelen. Deze mannen hebben een hands on mentaliteit en willen koken, mensen verrassen, experimenteren met nieuwe ingrediënten, stoeien en het gas er op. Ondertussen kwamen bij Klaas Culinair veel kleine aanvragen binnen van mensen die een kleinschalig diner thuis of mensen die buiten een walking dinner of BBQ van de Big Green Egg wilden. Er kwamen zoveel aanvragen dat ik de vraag lang niet aankon. Een bevriende chef die ook thuis zat gaf aan wel eens een klusje te willen proberen. Nu 2 jaar werk ik samen met circa 35 chefs aan wie ik regelmatig opdrachten doorzet. 

Chef Rob Toet van Toet Catering uit Leidschendam is een van de aangesloten chefs

Chef Rob Toet van Toet Catering uit Leidschendam aan het werk tijdens een klein diner voor 4 personen


Passie van chef Klaas werkt aanstekelijk

Al meer dan 10 jaar steekt Klaas al zijn ziel en zaligheid in het bedrijf. Met als ultieme doel mensen iedere keer weer een top avond bezorgen. Door de samenwerking met de chefs kookt Klaas steeds minder vaak zelf op locatie. Hetgeen juist zoveel energie geeft. Hoe leuk is het als mensen je voor een 2e keer uitnodigen en je alle vertrouwen geven om die voor hun belangrijke avond weer te mogen verzorgen. Door Klaas zijn aanstekelijke enthousiasme en passie is Klaas Culinair groter geworden dan in aanvang de bedoeling was. Maar de samenwerking met de chefs brengt ook weer bijzondere vriendschappen en gesprekken met zich mee. De klanten die na afloop van een diner bellen en bedanken voor de fantastische chef die ik voor ze geregeld heb. Het is allemaal zo leuk. 

Wil je ook chef kok aan huis worden?

Wil je zelf ook thuiskok worden, lees dan deze vacature. Wij regelen de klanten jij je culinaire expertise.

app chef Klaas

Info aanvragen
  • 21-diner
  • Vakantie
  • Huwelijk
  • Vrijgezellenfeest
  • Kookworkshop

Alle blogs

Wat eet een thuiskok het liefst?

Hoe organiseer je het perfecte 21 diner?

Wat is een private dinner?

Wat is een walking dinner?

Nieuwsbrief herfst 2024

Ideaal Catering

Culinaire Elfstedentocht

Koken voor zieke mensen

Het ontstaan van Klaas Culinair

Catering Groningen

Catering aan huis Wassenaar

Terugblik 2023

Super zaterdag

10 jarig bestaan Klaas Culinair

Diner aan huis familie de Haan

Thuiskoks starten samenwerking