Een collega thuiskok zien als concurrent, nee dat heb ik nog nooit gedaan zegt Klaas hoofd schuddend. Klaas is sinds 2012 eigenaar van kok aan huis Klaas Culinair. Hij noemt zichzelf niet een pionier, maar het aantal thuiskoks was toen nog erg beperkt. Maar de vraag was ook beperkt. Klaas een geboren Fries vertelt vaak aan zijn gasten dat een thuiskok inhuren 100 jaar geleden al veelvuldig voorkwam in de zuidelijke provincies. Nu 100 jaar later begint het fenomeen kok aan huis ook voet aan de grond te krijgen in de noordelijke helft van Nederland. Ook al heeft de klant in het noorden liever dat Klaas zijn busje achter het huis parkeert. Of het schaamte is of niet decadent overkomen willen die noorderlingen niet.
Een kok aan huis voor een klein intiem diner thuis
Corona heeft daar een verandering in gebracht volgens Hoekstra. Na de eerste lockdown vertrouwden mensen het niet meer om naar een restaurant te gaan. Het uit eten van vroeger werd niet meer gezien als ontspannen. Niemand wist toen hoe je corona opliep, dus was iedereen erg voorzichtig. Restaurants werden vermeden en de thuiskok was de uitkomst. Hoekstra weet nog dat het vooral tweetjes en viertjes waren die vlak na de eerste lockdown boekten.
Chef aan huis betekent passie voor koken
De mensen die toen boekten was een ander publiek dan voorheen. Het waren mensen die gewend waren om veel geld uit te geven in dure restaurants. Zich compleet te laten verrassen en verwennen met dure wijnen en meesterlijke gerechten. Geld speelde geen rol meer, en dat kwam ons chefs goed uit. Want de uren die het koken van een puik diner kosten waren eigenlijk onbetaalbaar. Dat waren ze voor corona en dat zijn ze nog steeds. Als je voor het thuiskok vak geen passie hebt maar het voor het geld doet kom je bedrogen uit.
Chef koks in de horeca zijn schaars
Na en tijdens de eerste lockdown hadden veel koks die al jaren in restaurants werkten geproefd van de vrije weekenden. Zaterdagavond thuis op de bank zitten met het gezin kenden ze daarvoor niet. Op enkele echtscheidingen na beviel het zaterdagavond thuis zijn de meeste chefs goed. Dit gecombineerd met het feit dat het koksvak loodwaar en gevaarlijk is, was voor veel oude rotten het moment om de horeca vaarwel te zeggen. De kans om een ander leven te starten lag voor het oprapen en zo vloeiden vele vakbroeders af naar andere sectoren.
Thuiskoks schieten als paddenstoelen uit de grond
De vraag naar thuisdiners nam na het openen van de restaurants niet af. Er waren zaterdagen bij dat er soms wel 8 uitvragen waren. Zonde om steeds nee te moeten verkopen. Collega thuiskoks die net gestart werden moesten het vliegwiel nog op gang krijgen. Want betalende klanten vinden daar hadden de chefs nog nooit over na hoeven te denken. Klanten waren er gewoon altijd wel. Hoekstra haalde er veel genoegen uit om juist de startende chefs aan huis een handje te helpen. Zelf had hij toch genoeg aanvragen. Alles ging met dichte knip, maar zo nu en dan een lekkere fles wijn zeg ik geen nee tegen.
Wij willen knallen en mensen verrassen met mooie gerechten
Ook Nu.nl heeft de toename en de vraag naar thuischefs opgemerkt. Lees hier het artikel wat ze recent hebben geplaatst. Nu we aan de vooravond staan van een mogelijk derde lockdown begint de aardigheid toch te verdwijnen. Steeds als het weer mag worden we terug gevloten. Moeten de agenda’s weer leeg en voor de uitgebreide steunpakketten komt geen enkele zzp kok in aanmerking. Als klanten annuleren vraagt Hoekstra ze smekend of ze hem weer willen benaderen als ze weer van plan zijn thuis een diner te organiseren. Klaas vreest niet voor het voortbestaan van zijn bedrijf, wel vreest hij voor al die gepassioneerde thuischefs die net gestart zijn en voor restaurateurs die al jaren iedere dag met hart en ziel klaarstaan voor hun gasten.