Dit jaar is het al weer 10 jaar geleden dat ik startte met Klaas Culinair. Het oorspronkelijke idee om luxe intieme diners aan huis of op locatie te verzorgen bleek met de kennis van nu een schot in de roos. In 2013 was dat wel anders, we zaten in de naweeën van de kredietcrisis en naamsbekendheid had ik nog niet. We woonden toen nog in Drenthe, daar was het concept private dining al helemaal niet bekend. De vraag zat voornamelijk in en rondom de grote steden. En als er wel gekookt werd in Drenthe was dat vaak voor westerlingen die een kok op locatie wilden tijdens hun vakantie. Gelukkig werd ik in de beginjaren goed geholpen door buren en familieleden die mij hielpen het vliegwiel op gang te krijgen. Mijn dank daarvoor.
Het belang van een goed vindbare website
Al snel had ik door dat ik veel werd ingehuurd voor unieke eenmalige gelegenheden. Bruiloften, het bereiken van een speciale leeftijd of zakelijke diners. Stuk voor stuk evenementen waar geen herhaalpatroon in zat. Dit betekent dat er steeds aanwas van nieuwe klanten nodig is. Een goed vindbare website moest helpen de aanvragen een boost te geven. Samen met Aart en Marcel van Virunga hebben we de laatste jaren vele uren geïnvesteerd om Klaas Culinair online op de kaart te zetten. Ook nu hebben we nog met regelmaat contact over hoe we zaken kunnen verbeteren. Altijd plezierig, vertrouwd en maatwerk. Dank heren.
Hard werken loont
Rond 2015 begint de agenda in de weekenden goed gevuld te raken. Het harde werken aan de website loont en aanvragen van nieuwe klanten beginnen te lopen. Tien jaar geleden vond ik het altijd een spannend moment om mijn mailbox te openen om te zien of er weer nieuwe aanvragen waren, die spanning is er nog steeds. Wat in 2015 ook voor het eerst opvalt is dat naast nieuwe klanten nu ook klanten zich beginnen te melden die weer een “eenmalig evenement” willen organiseren. Of dat er aanvragen komen van mensen die al eens een diner bij iemand anders hadden bijgewoond waar ik ook had gekookt. Terugkerende gasten dat geeft echt een heel bijzonder gevoel, een blijk van waardering of een beloning voor een fijne samenwerking.
Kok aan huis voor ieder moment
Tijdens de inschrijving bij de kamer van koophandel vroeg de medewerker wie ik dacht dat mijn klanten waren. Waarop ik antwoordde bruidsparen, vriendenclubs, families en zakelijke relaties. Wat ik toen niet had voorzien maar wat ik wel veel bijzonder vind om te mogen doen is koken voor zieke mensen. Soms word ik ingehuurd door families waarvan iemand uit het gezin ernstig ziek is. Of biedt een bedrijf een zieke medewerker een diner met naasten aan. Deze diners waar doorgaans bovengemiddeld veel wordt gelachen heb ik de laatste jaren meerdere keren mogen verzorgen. Totaal anders maar ook heel leuk om te doen vind ik het uit Amerika overgewaaide fenomeen 21 diners.
November 2015 ziekte slaat toe
Daar waar ik eerste kookte voor zieke mensen was ik ineens eind 2015 zelf van de ene op de andere dag ernstig patiënt. Na een bezoek aan de dokter bleek al snel dat ik een afwijking aan mijn hart had. Dit had ik zonder dat ik het wist al jaren, maar ineens was er de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Het lichaam kon zichzelf niet meer reguleren met vele nare bijwerkingen en doktersbezoeken tot gevolg. De agenda die op dat moment vol stond met de drukke decembermaand voor de deur werd leeg gemaakt. Dat was echt heel pijnlijk. Na vele jaren “dokteren” voel ik me nu na de operatie van afgelopen oktober beter dan 20 jaar geleden.
Koken lukt even niet meer
Na het ontdekken van de hartziekte lukte het koken niet of nauwelijks. De “boete” die ik kreeg na een avond koken woog niet op tegen de energie die ik uit koken haalde. Ik werd gedwongen om mijn werkzaamheden aan te passen. Door het vele contact met de mannen van Virunga webdesign besefte ik dat het werken aan de website zich vroeg of laat uitbetaalde. Ze hadden mij enkele trucs geleerd die ik leuk vond om toe te passen. Schrijven vond ik altijd al leuk, maar content schrijven om mijn eigen website beter vindbaar te maken vond ik geweldig.
Hervatten van koken op locatie
Een half jaar na het ontdekken van mijn ziekte pakte ik het koken weer op. Veel klanten die ik wegens mijn ziekte af had moeten bellen hadden aangegeven graag van mijn diensten gebruik te maken als ik daar klaar voor was. Dus de agenda was dan ook snel gevuld. Maar ook nieuwe aanvragen bleven maar komen. Feit is en dat zal ook waarschijnlijk altijd zo blijven dat iedereen op zaterdag wil. Mijn koken heeft zich de laatste jaren steeds verder ontwikkeld waarbij ik 3 concepten voer. Luxe diners, walking dinners en barbecue, alle concepten zijn met kok en bediening op locatie waarbij wij echt alles van A tot Z regelen.
Corona dwong tot nieuwe werkwijze en maakte het bedrijf nog leuker
Wat niemand aan zag komen en veel ondernemers keihard raakte was begin 2020 het coronavirus. Samenkomen met grote groepen was niet meer toegestaan. Weer moesten klanten afgebeld worden en ging mijn agenda leeg. Wat deed dit pijn. Net zoals velen dacht ik dat het sluiten van de horeca van korte duur zou zijn. Niets was helaas minder waar. Veel restaurants gingen dicht en koks kwamen werkloos thuis te zitten. Enkele weken na de eerste lock down was het wel weer toegestaan om met kleine groepjes (maximaal 4 personen) samen te komen.
Kok aan huis Klaas Culinair 2.0
Toen restaurants begin 2020 gesloten waren maar samenkomen met kleine groepen weer was toegestaan kreeg het “thuis uit eten” concept een ongekende boost. Mensen wilden zich niet alle leuke dingen laten ontnemen. Luxe thuis dineren was gewilder dan ooit. Mijn mailbox explodeerde met nieuwe aanvragen. Naast dat ik zelf veel kookte vond ik een nieuwe uitdaging in koks die thuis zaten zonder werk matchen met klanten die op zoek zijn naar een chef op locatie. Nu april 2023 is het matchen van kok en klant het grootste deel van mijn werk geworden. Reeds 35 chefs verdeeld over Nederland en België hebben zich bij mij aangesloten. Hierdoor kunnen wij diners, walking dinners, barbecue en workshops aanbieden in verschillende prijsklassen en op verschillende niveaus. Wilt u weten welke chef bij u past? Ik help u graag!!!
Hoe ziet komende zomer er uit?
Voor nu voorzie ik vooral een heel druk voorjaar en drukke zomer waarbij de barbecue een prominente rol vervult. Niet een barbecue zoals 30 jaar geleden, maar een barbecue met een mooie mix van vlees, vis en groente die veelal walking dinner stijl geserveerd wordt. Meerdere gerechten op elkaar afgestemd, hedendaags gepresenteerd op elegante borden of in luxe kommen of passend glaswerk. Wilt u zelf dit voorjaar of deze zomer nog iets organiseren waarbij een thuiskok u alle zorgen uit handen neemt? Wacht dan niet te lang met boeken, want vele chefs zijn al maanden vooruit volgeboekt.