Koken voor zieke mensen is echt heel bijzonder om te mogen doen
Al meerdere malen zijn wij gevraagd om te koken voor zieke mensen die terminaal zijn. Dat had ik niet bedacht toen ik Klaas Culinair in liet schrijven bij de kamer van koophandel. Toen deze vraag voor het eerst bij ons kwam dacht ik dat, dat moet enorm zwaar zijn. Dat is het ook maar het is zo bijzonder om dit te mogen doen. Een diner wat mij nog erg bij is gebleven is van afgelopen zomer. Wij werden gebeld door een man van 25 die nog eenmaal alvorens zijn vader zou worden bestraald goed wilde eten met het hele gezin. Zijn vader had echt heel kort daarvoor te horen gekregen dat hij keelkanker had. Dit bracht met zich mee dat meneer heel moeilijk kon slikken. Al het eten moest voor hem dan ook gepureerd worden.
Kennismaken tijdens een afscheidsdiner
Een andere zoon van deze meneer was aan het backpacken in Zuid Amerika. Toen deze zoon het bericht had gekregen besloot hij onmiddellijk om naar het ouderlijk huis af te reizen. Zijn vriendin die hij in Zuid Amerika had leren kennen wilde hij ook meenemen. Dit om haar aan zijn vader voor te stellen. De autoriteiten in Zuid Amerika stonden niet toe dat de Zuid Amerikaanse het land zou verlaten. Om dit toch voor elkaar te krijgen moesten ze eerst trouwen. En dat hebben ze dan ook gedaan. Op de dag dat het thuis diner gepland was kwam het kersverse bruidspaar net aan uit Zuid Amerika.
Koken voor zieke mensen vraagt om maatwerk en aanvoelen
Het diner wat was gepland als “afscheidsdiner” werd hiermee ook gelijk een diner om kennis te maken met de nieuwe familie. Het was een prachtige dag midden in de zomer. Er werd heerlijk buiten gedineerd en genoten van een 5 gangen diner. Voor meneer had ik de porties aangepast. Het diner was op de boerderij waar alle kinderen waren opgegroeid. Als voorgerecht aten ze carpaccio van rode paprika op suikerwater. Op een boerderij zijn altijd veel vliegen aanwezig, door het suikerwater kwamen er nog meer op af. Toen ik aangaf bij het serveren van het voorgerecht dat ik nog nooit ergens had gekookt waar zoveel vliegen waren werd er net zo hard gelachen als de rest van de avond.
Het bleef nog lang gezellig op de boerderij
Ik had met de zoon die ons geboekt had afgesproken dat het diner niet te laat afgelopen mocht zijn, dit omdat het voor zijn vader wellicht veel energie zou kosten. Om 20.30 uur had ik het nagerecht dan ook geserveerd. Maar ze zaten nog zo lekker dat ik vond dat deze hele bijzondere avond nog niet mocht eindigen. Ik ben toen in overleg met de zoon snel naar de Albert Hein gereden en heb daar nog ingrediënten gekocht om een kaasplank mee te maken. Hier hebben ze nog tot laat in de avond van gesmuld met hun allen om een kampvuur. Voor mij het meest bijzondere diner wat ik dit jaar heb mogen verzorgen.