Terugblik kwartaal 2 & 3
Soms denk ik bij het schrijven van de nieuwsbrief dat het geen nieuws meer is. Want alle vele malen schreef ik dat het nog nooit zo druk is geweest als afgelopen periode. Ook nu kan ik terugkijkend naar kwartaal 2 en 3 niet tot een andere conclusie komen. Aan de ene kant natuurlijk erg fijn, toch zou het mooier zijn als de drukte zich meer over het jaar zou verspreiden. Dit veroorzaakt niet alleen een grote piek in het voorjaar en de zomer maar ook psychische druk bij sommige chefs. Het besef van extreem lange dagen moeten werken dit gedurende vele maanden in combinatie met niet ziek mogen worden is erg heftig.

Van de woonkamer naar de tuin
Zelf ben ik nu 11 jaar bezig met kok aan huis Klaas Culinair. Ook toen speelde het probleem van extreme drukke zomermaanden en een rustig eerste kwartaal al. Waarschijnlijk zal dat ook altijd zo blijven. Net als dat iedereen altijd op zaterdag wil. Wat ook altijd zo zal blijven is dat in het voorjaar en de zomer de woonkamer massaal wordt verlaten en de tuin wordt gebruikt om te eten. Het uitgebreid dineren aan lang gedekte tafels wordt dan nog wel gedaan, maar veel vaker kiezen gasten voor een walking dinner of een luxe barbecue walking dinner stijl.
Nu de herfst weer aanbreekt
Nu het buiten vroeg donker begint te worden en de gordijnen in de avond weer dicht gaan begint het herfst / wintergevoel weer bij iedereen te spelen. In de tuin wordt op een mooie dag misschien nog een kopje koffie of thee gedronken. Maar dineren met een grote club mensen is op een enkele winter BBQ niet meer aan de orde. De kaarsen worden aangestoken en de lichten gedimd en de plannen om de wintermaanden door te komen gesmeed.

Reserveringen voor december stromen binnen
Niet alleen thuis worden de plannen om de winter door te komen bedacht. Ook bedrijven beginnen ineens druk na te denken of en hoe ze dit jaar willen afsluiten. De weken voor kerst zijn traditiegetrouw altijd erg druk. Bedrijven willen dan hun medewerkers bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar. Er mag flink uitgepakt worden, amuses, velen gangen en extra bijzondere wijnen zijn geen uitzondering. Bedrijven boeken in december meestal een dag door de week, terwijl bij de particulier de weekenden en kerstdagen het meest populair zijn. Mocht u zelf nog iets willen ondernemen op of voor uw bedrijf of thuis wacht dan vooral niet te lang met contact opnemen.