Culinaire Elfstedentocht op de E-bike
Een erg bijzondere opdracht die wij hebben mogen doen was het verzorgen was een culinaire Elfstedentocht per e-bike. Een bedrijf uit Zuid Holland had enkele honderden ebikes gekocht voor haar medewerkers. De directeur van de fietsenfabriek uit Heerenveen was zo blij met de deal dat hij de directie van het Zuid Hollandse bedrijf uitnodigde voor een culinaire Elfstedentocht op de fiets verdeeld over 2 dagen. Voor het culinaire gedeelte werden wij ingeschakeld. Het hoeft natuurlijk geen uitleg dat er elektrisch werd gefietst.
11 steden, 11 gerechten, 11 drankjes en 11 stempels
Tijdens de fietstocht was het de bedoeling dat wij in iedere stad een gerecht zouden serveren en natuurlijk iets te drinken. Maar ook dat wij de door de fietsenfabriek gemaakte stempelkaart af zouden stempelen. Wij als kok aan huis hebben heel wat ervaring met het koken op locatie, maar deze klus vroeg toch wel heel veel organisatie en voorbereidingen. In Leeuwarden was de start om 8.00 uur, hier kregen de 3 deelnemers allemaal een fruit shake met hierin de nodige vitaminen om de dag goed te starten. In Sneek (hier is Klaas Culinair gevestigd) aangekomen stonden wij klaar om de fietsers te ontvangen met een heerlijk kop koffie met hierbij Friese lekkernijen zoals oranjekoek, suikerbrood en dumpkes. We probeerden iedere keer bij 1 van de 11 fonteinen een plek te zoeken waar gegeten kon worden, onderstaande foto is genomen in Sneek.
Kort tochtje van maar 4 kilometer van Sneek naar Ijlst
Nu moesten we erg snel verder dit omdat de stempelpost in Sneek maar vier kilometers verwijderd is van Ijlst. In Ijlst aangekomen kregen de heren een broodje met paling en zoetzure komkommer. De paling kwam van mij oude buurjongen uit Heeg, hij is nog een van de weinige beroepsvissers. Om de weg naar Sloten te vervolgen kregen ze nog een banaan als extra krachtvoer. In Sloten werd het tijd voor zwaardere kost. Hier genoten de heren van een lekker kop aspergesoep met brood en boter en uitzicht op de molen. Onderstaand de fontein van Sloten.
Overdonderd tijdens de culinaire Elfstedentocht hoe mooi zuid west Friesland is
De volgende stad die de heren moesten zien te bereiken was Stavoren. Hier serveerden wij een gevulde portobello met daarbij een mooi glas alcoholvrije Friese wijn van Friesling. Na Stavoren zetten de heren de reis voort naar het altijd mooie Hindeloopen. Hier had ik de hulp ingeroepen van een lokaal restaurant. Zij serveerden een prachtig warm tussengerechtje met vis. In Workum aangekomen gingen de aan de borrel op het terras van oom Lammert en tante Klaasje. Het avondeten werd gewoon gegeten in het restaurant waar ze ook sliepen, net als het ontbijt. Hier hadden wij geen rol. Op onderstaande foto ziet u de fontein met de leeuwen.
Op naar de hel van het noorden
Tijdens de schaats Elfstedentocht wordt door vele deelnemers de rit van de zuid westhoek van Friesland naar Dokkum omschreven als de hel van het noorden. Dit omdat mensen dan vaaks al uitgeput beginnen te raken, maar ook omdat dit vaak gepaard gaat met tegenwind. Ook de afstanden (natuurlijke rustpunten) tussen de steden is hier relatief groot hetgeen psychisch tegenwerkt. Deze dag was anders, geen wind en 18 graden en natuurlijk elektrisch aangedreven fietsen.
De weergoden werken goed mee
Na het verlaten van Workum kwamen de heren aan in Bolsward. Dit is maar 10 kilometer, de weg waar de 3 deelnemers overheen fietsten ligt tegen de Bolswardervaart aan. Dat is waar de schaatsers ook langs gaan. Hier hadden ze echt een korte pauze en werden voorzien van koffie en diverse lekkernijen. Na Bolsward werd de tocht voorgezet richting Harlingen. Met uitzicht over de Waddenzee werd hier genoten van heerlijk kop mosterdsoep, kaasstengels en bitterballen van snoekbaars (ook van de visser uit Heeg)
De laatste loodjes wegen het zwaarst ook bij de culinaire Elfstedentocht
Vanuit Harlingen vertrokken de heren naar Franeker. Waar ze werden ontvangen met een heerlijk stuk gebakken vis op een crème van pastinaak. Wellicht het meest culinair hoogstandje tijdens deze barre tocht. Nu was het tijd om naar Dokkum te gaan, de meest noordelijke stad. De afstand tussen deze steden bedraagt 44 kilometer vandaar dat de deelnemers een pakketje met krachtvoer in de fietstas kregen om op krachten te blijven. In Dokkum aangekomen kregen ze bij de fontein een heerlijke kaasplank met brood, boter, noten, jam en druiven. Voor de liefhebber was er de mogelijkheid om daar een glas Port bij te drinken.
Op weg naar het felbegeerde kruisje
Nu moesten de heren nog terug naar Leeuwarden om hun “kruisje” laatste stempel te bemachtigen. In Leeuwarden aangekomen kregen de heren een kop koffie met hierbij een Friese Berenburg. Ondanks dat de deelnemers niet goed getraind waren volbrachten ze op wat zitklachten na de tocht relatief eenvoudig. Bedankt voor deze prachtige opdracht!!!